Onderwijsinstelling en werkgever in één. Dat is BOVO Beroepsopleidingen in Vroomshoop. Bij  de BOVO worden beginnende bouwvakkers opgeleid in het timmeren, metselen, tegelzetten, stukadoren of de infra. Sinds kort is de BOVO de enige in Nederland die ook de opleiding voor wand- en plafondmonteur aanbiedt. Daarnaast worden bij- en nascholingscursussen gegeven. Burgemeester Hans Broekhuizen besloot een kijkje te nemen en nam bedrijfsfunctionaris Jacqueline Tuinbeek mee.

In Vroomhoop maakte de vertegenwoordiging van de gemeente kennis met het 9-koppige bestuur en team. “De BOVO is in 1983 opgericht door 20 bouwbedrijven uit Vroomshoop, Den Ham, Daarle en Daarlerveen met het doel om de opleiding van jonge bouwvakkers beter te laten verlopen”, vertelt voorzitter Gerard Beltman. Bedrijfsleider Albert KleinJan vult hem aan: “Bij de BOVO wordt jongeren een vak bijgebracht waar ze in de toekomst wat aan hebben.” Bijzonder aan deze constructie is dat de jongeren op de loonlijst van de BOVO staan. De BOVO “leent” tijdens de opleiding de leerlingen uit aan bedrijven. Een bedrijf moet wel in het bezit zijn van het predicaat “erkend leerbedrijf” en een erkend opgeleide leermeester hebben.

Theorie en praktijk onder één dak

De leerlingen van de BOVO hebben veelal als vooropleiding vmbo. Op de locatie in Vroomshoop krijgen ze niet alleen theorieles, maar brengen ze het ook in de praktijk. “Onze leerlingen moeten het zien”, vertelt Albert KleinJan. “Als de theorie voor een leerling moeilijk te begrijpen is, gaan we even de werkplaats in, zodat ze begrijpen wat met de theorie wordt bedoeld.” Volgens de bedrijfsleider is dat juist het grote voordeel van de BOVO, dat theorie en praktijk onder één dak zit. Op dit moment heeft de BOVO 74 leerlingen in dienst.

Ambassadeurs

De BOVO kijkt ook alvast vooruit. Niet alleen leerlingen van het vmbo kunnen voor hun praktijkgerichte keuzedelen terecht bij de BOVO, maar ook leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs kunnen bouw- en technieklessen krijgen. Dit gaat de BOVO de komende tijd meer uitbreiden. Burgemeester Broekhuizen neemt tijdens zijn bezoek ook een kijkje bij de leerlingen in de werkplaats, waar onder meer een les in metselen wordt gegeven. “Deze jongens en meisjes zijn de beste ambassadeurs van de beroepen in de bouw”, zegt hij enthousiast.

Op bezoek bij de BOVO